Een opgeruimde kinderkamer in 5 stappen

Een kinderkamer lijkt soms op een slagveld… Echt overal ligt troep! Volg deze 5 stappen om van de troep in jouw kinderkamer af te komen.

Misschien ligt het aan mij, maar ik heb het idee dat de meeste kinderen allergisch zijn voor het opruimen van hun kamer. Dan kan je zelf nog zó gestructureerd en opgeruimd zijn. Dit is niet iets wat kinderen automatisch van je erven. Helaas… Het liefste adviseer ik je dan ook om bij de inrichting van de kinderkamer gelijk al te zorgen voor VEEL opbergruimte. Heb je dit niet? Dan gaan we dat nu samen creëren! 

Stap 1: Bepaal wie er in jouw opruim-team zit
Voordat het opruimen kan beginnen is het handig om jezelf eerst even af te vragen of je het opruimen liever alleen doet of samen met je kind(eren). Wat hierin het beste werkt hangt uiteraard ook af van de leeftijd van je kind.

Wat ik echter vaak zie is dat een kind moeite heeft met spullen wegdoen. Zodra er een vuilniszak bij komt kijken spelen ze ineens wel weer met het speelgoed dat al een tijdje kapot is of met oude snoeppapiertjes en willen ze ook liever geen afstand doen van die ene puzzel die al jaren niet meer compleet is.

Het kan dus soms het opruimproces vertragen om dit samen met je kind te doen. Maar je kind kan er anderzijds ook weer wat van leren! De keuze is dus aan jou, maar denk er zeker even goed over na!

Stap 2: Maak nóg meer rommel

Het echte opruimen begint altijd met het maken van nog meer rommel. Haal alle lades en kastjes leeg en probeer alvast zoveel mogelijk spullen per categorie bij elkaar neer te zetten. Op deze manier creëer je inzicht in de categorieën aan spullen die je hebt en zo zie je ook direct hoe veel spullen er in die categorie zitten. Oh, en vergeet niet om alle planken en lades ook direct even af te nemen met een vochtige doek!

Wij maken in de kamerkamer altijd onderscheid tussen speelgoed en kleding. Met het opruimen adviseren we je ook om eerst te kijken naar het speelgoed en daarna naar de kleding. Vaak is de kledingkast het domein van de ouders en is de kledingkast daarom ook minder rommelig dan het speelgoed. 

Ideeën voor speelgoed categorieën in de kamerkamer:

  • Lego, duplo, playmobil
  • Poppen en poppenkleertjes
  • Knuffelbeesten
  • Spelletjes
  • Puzzels
  • Boeken
  • Knutselspullen
  • Houten speelgoed

Door al het speelgoed per categorie in te delen en straks ook op die manier een (nieuwe) plek te geven houd je het overzichtelijk voor je kind. Zo kunnen kinderen makkelijker zelf hun kamer netjes houden. 

TIP: Kinderen zijn vaak echte verzamelaars en nemen ook allerlei “schatten” mee van buiten, zoals stenen en dennenappels. Voordat de kinderkamer veranderd in een toverbos is het een idee om met jezelf af te spreken de kinderkamer in ieder geval elke maand even te inspecteren op dit soort schatten. Gooi af en toe eens iets weg zonder dat de kinderen het door hebben. Meestal missen ze het dan ook niet!

Stap 3: Uitzoeken, uitzoeken en nog eens uitzoeken

Nu alle spullen staan uitgestald per categorie is het tijd om alles eens grondig te bekijken. Kun je kapot speelgoed nog repareren? Zie je speelgoed waar al geen jaar meer naar om is gekeken? Of vind je zelf dat ze sommige speelgoed nu wel echt ontgroeid zijn?

Haal alles weg wat je kind (of jezelf) geen blijdschap meer geeft en verdeel dit in drie bakken of zakken: weggooien, verkopen of doneren. Wie weet kun je iemand anders nog heel erg blij maken met het speelgoed dat jullie geen blijdschap meer geeft!

 

Stap 4: Geef alles een (nieuwe) vaste plek

Al het speelgoed dat is overgebleven moet nu een (nieuwe) vaste plek krijgen. Kijk goed naar de ruimte die je hebt en de spullen die zijn overgebleven, maar kijk ook goed naar het speelgedrag van jouw kind. Speelgoed waar kinderen dagelijks mee spelen wil je het liefste op een plek neerzetten waar zij zelf goed bij kunnen!

Door gebruik te maken van opbergsystemen zoals deze opties van IKEA zorg je ervoor dat er structuur komt. Je kunt natuurlijk ook de ruimte in jouw bestaande kasten en lades zo efficient mogelijk benutten door gebruik te maken van transparante opbergbakken, mooie manden, lade verdelers en inserts.

Als speelgoed een duidelijke vaste plek heeft is het voor kinderen uitnodigender om het speelgoed na het spelen ook weer op dezelfde plek terug te zetten. Denk voor het opbergen van knutselspullen bijvoorbeeld aan het maken van een knutselkar. Investeer in een rolwagen en verzamel alle gekleurde papiertjes, stickervellen, stempels, stiften, potloden en verf.  Plaats de spullen per categorie in bijvoorbeeld een draaiplateau met vakken voor nog meer overzicht. Voor het opbergen van potloden en stiften gebruiken wij hele handige grote etuis

Houdt jouw kind ontzettend van lezen? Dan is het een leuk idee om de boeken een prominente plek in de kamer te geven. Aangezien het oog ook wat wilt maken wij altijd gebruik van de ROYGBIV-methode wat betekent dat wij boeken op basis van kleur een plek in een kast of op een plank geven. Dit is de kleuren volgorde die wij aanhouden: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars. De reeks aan boeken lijkt dan op een regenboog. Dit vinden heel veel kinderen een echte eye-catcher in hun kamer!

TIP: Kan jouw kind al lezen? Label de opbergers dan voor nog meer overzicht. Kan jouw kind nog niet lezen? Maak dan labels met plaatjes van de inhoud van de opberger.

Stap 5: Geef alles een (nieuwe) vaste plek

Nu komen we aan bij de laatste stap van het opruimproces: de kledingkast. In principe herhaal je bovenstaande stappen, alleen maak je uiteraard gebruik van andere categorieën en in sommige gevallen ook van andere type opbergers. 

Dit zijn wat voorbeelden van categorieën:

  • Truien
  • T-shirts
  • Vestjes
  • Broeken
  • Jurken
  • Rokken
  • Ondergoed, hemdjes, sokken, maillots
  • Pyjama’s
  • Sportkleding / gymkleding
  • Verkleedkleding
  • Accessoires zoals mutsen, sjaals, handschoenen, petjes en tassen

TIP: Sorteer kleding op maat. Soms koop je kleding iets te groot, alvast voor een volgend seizoen. Zorg er dan ook voor dat kleding in een grotere maat in dezelfde opbergbox terecht komt met een label van de maat. Of hang het in de kast op met een hangertje met de maat erbij. Zo vergeet je niet dat je deze kleren nog hebt liggen!

Voor de indeling van de kledingkast wil je, afhankelijk van de leeftijd, ervoor zorgen dat jouw kind makkelijk bij de kleding kan komen die het meest gedragen wordt in dit specifieke seizoen. Maak dus optimaal gebruik van de onderste lades of investeer in een trapje waarmee kinderen bij het hanggedeelte van de kast kunnen komen. 

Ook in de kledingkast adviseren wij om alle items per categorie een plek te geven. Je kunt bijvoorbeeld een lade opdelen in kleinere vakken door gebruik te maken van lade verdelers. Maar je kunt ook gebruik maken van opbergbakken om bijvoorbeeld ondergoed en sokken een vaste plek te geven. 

Tot slot
Zet een fijne playlist aan, gooi de ramen open voor wat frisse lucht en ga ervoor, you got this!

Liefs, Valina