Opgeruimde keukenkastjes en lades in 4 stappen!

Of je nu een grote of een kleine keuken hebt, opgeruimde keukenkastjes zijn een must!

Ben je altijd op zoek naar het potje met Italiaanse kruiden, weet je niet meer waar je jouw nieuw gekochte pak pasta hebt gelaten of nog erger: zijn jouw spierballen niet bestand tegen die té zware stapel met serviesgoed die je elke avond weer moet optillen om de tafel te dekken... We got you! In deze blog leren we jou hoe je in 4 simpele stappen de chaos in je keuken kunt aanpakken. Een opgeruimde keuken is voor iedereen weggelegd!

Stap 1: Haal ALLES eruit. En onthoud dat opruimen begint met rommel maken.
Voordat je begint met het opruimen van jouw keuken is het belangrijk om eerst alle kastjes leeg te halen. Probeer tijdens het uitruimen van jouw keuken gelijk alle spullen op categorie te sorteren. Je kunt bijvoorbeeld vuilniszakken op de grond leggen en hier per categorie alle spullen op neerzetten. Het helpt vaak om dingen weg te doen of een andere plek te geven als je goed zicht hebt op alle spullen die je in je keuken bewaard. Zeker voor kleinere keukens met weinig opbergruimte is het belangrijk om kritisch door alle spullen heen te gaan. Misschien vind je spullen die je net zo goed op zolder kunt bewaren? Scheelt weer waardevolle ruimte in de keuken!

Nu alle kastjes en lades leeg zijn is hét moment aangebroken om alles af te nemen met een doekje. Beginnen met een schone lei is toch veel fijner!

Oh en weet dat je de keuken ook echt niet in één dag hoeft op te ruimen. Je kunt natuurlijk ook je tijd voor deze klus nemen en het opruimen verspreiden over meerdere dagen als dit beter voor jou werkt.

 

Stap 2: Creëer een organizing systeem dat voor jou en jouw dagelijkse routine werkt.
Nu je helder hebt welke spullen je hebt en vooral in welke categorieën je al deze spullen kunt indelen is het tijd om na te denken over een logische indeling van jouw keukenkastjes en lades. Wat een logische indeling is, dat kan verschillen per persoon. Wij kijken altijd naar de leefstijl van iemand en zijn of haar dagelijkse routines. Sport je bijvoorbeeld vaak? Dan is het fijn als supplementen en shake-bekers binnen handbereik zijn. Ben je dol op koken en gebruik je veel specerijen dan is het handig als je in één oogopslag kunt zien welke kruiden waar liggen enzovoorts. 

Bedenk dus welke categorie aan spullen je in welk gedeelte van jouw keuken wilt bewaren en bekijk de beschikbare ruimte eens goed. Hoe kun je die ruimte zo efficiënt mogelijk gebruiken? Heb je bijvoorbeeld hoge kastjes? Hoekkastjes? Of juist veel diepe lades? Voor elk type kastje of lade kun je een systeem bedenken waarmee jij de meeste ruimte creëert. 

TIP: Wij organizen veel spullen op plaatsen waar je ze het meeste zult gebruiken. Zo organizen wij vaak al het serviesgoed zo dicht mogelijk bij de vaatwasser en bewaren we kruiden en oliën in een kruidenla vlakbij de kookplaat. Heb je geen kruidenla? Dan kun je ook een kruidenhoekje op het aanrecht creëren door middel van een draaiplateau!

Stap 3: Investeer in passende organizing producten voor het opruimen van jouw keuken.
Ik hoor je denken, maar welke producten heb ik dan nodig in mijn keuken? Wij krijgen hier heel veel vragen over! Logisch ook, want er bestaan zoveel verschillende soorten keukens dat er niet één standaard oplossing voor is. Wij kijken daarom naar de type kastjes en lades en vooral ook naar welke functie ze innemen om zo te weten welke producten wij het beste kunnen gebruiken. Voor het gemak hebben we per type kast en lade een overzicht gemaakt van de organizing producten die je daar het beste kunt gebruiken. 

Gootsteenkastje
Onder het gootsteenkastje laten we vaak waardevolle ruimte onbenut. Zonde! Je kunt voorraadpotten niet alleen gebruiken voor pasta en muesli, maar natuurlijk ook voor bijvoorbeeld jouw vaatwastabletten of voor het bewaren van schoonmaak zout. Maak vervolgens gebruik van het XL draaiplateau van The Home Edit om jouw losse flesjes zeep, sponsjes en schoonmaakdoekjes een vaste plek te geven. Heb je een hoog kastje zonder tussenplank? Gebruik dan twee opbergers met lade en stapel deze op elkaar. Zo benut je alle ruimte die je hebt. Opgeruimd staat netjes!

TIP: Maak gebruik van de plak & hang organizer die je via de bijgeleverde plakstrip eenvoudig aan een kastdeurtje kunt bevestigen. Je kunt hier bijvoorbeeld jouw afwasborstel in kwijt of je flesje afwasmiddel. 

Kruidenla of kastje
Beschik je over een kruidenla? Dan hebben wij het perfecte kruidenrek voor in een lade, maar ook voor kruidenhoekjes in een kastje of op het aanrecht hebben wij een assortiment aan kruidenrekjes waarmee je al jouw potjes en zakjes met kruiden overzichtelijk op kunt bergen:

Vraag je jezelf ook altijd af hoe je jouw uien en knoflook netjes kunt bewaren? Wij gebruiken hier de opberger met deksel voor.

Pannenlade
We hebben allemaal een lade vol met (ongeorganiseerde stapels aan) pannen die ons gillend gek maken. Want hoe kun je hier nu structuur in aanbrengen? Het antwoord is eigenlijk simpel: een pannenrek! Met een pannenrek kun je zowel de pannen als deksels georganiseerd opbergen. Het pannenrek is vooral goed te gebruiken in diepe lades of in draaiende keukenkastjes.

Carousel kast
Heb je een carousel kast? Dan is deze perfect te gebruiken als opbergplek voor grote elektrische apparaten. Dit zijn vaak spullen die je niet dagelijks gebruikt en dus adviseren wij het om deze spullen achterin de kasten te plaatsen. 

Diepe keukenkastjes
Voor diepe keukenkastjes gebruiken wij lange standaard opbergers in verschillende breedtes. Zo kun je meerdere opbergers naast elkaar plaatsen om het maximale uit jouw kastjes te halen. De opbergers zijn perfect stapelbaar om ook de hoogte in te kunnen werken! Dit zijn de opbergers die je moet hebben voor diepe keukenkastjes:

TIP: Bewaar open pakjes met koek in een grote voorraadpot. Al onze voorraadpotten zijn luchtdicht dus zo houd je opengebroken pakken veel langer vers!

Ondiepe keukenkastjes
Voor ondiepe keukenkastjes gebruiken wij standaard opbergers in verschillende breedtes. Ook nu kun je meerdere opbergers naast elkaar plaatsen om het maximale uit jouw kastjes te halen. Deze opbergers zijn ook perfect stapelbaar om de hoogte in te kunnen werken! Dit zijn de opbergers die je moet hebben voor ondiepe keukenkastjes:

Keukenkastjes zonder tussenplanken
In keukens met keukenkastjes zonder tussenplanken kan het lastig zijn om de ruimte die je hebt zo efficient mogelijk te gebruiken. Je kunt natuurlijk altijd onze opbergers stapelen, maar je kunt ook gebruik maken van een keuken verhoger. Met een keuken verhoger kun je makkelijker de hoogte in werken met spullen die je normaal gesproken niet zou stapelen.

TIP: Voordat je begint met het opruimen van je Tupperware bakjes / vershoudbakjes is het verstandig om even te dubbel checken of alle bakjes en deksels nog complete setjes vormen. Is dat het geval? Dan kun je alle bakjes bewaren in de standaard lange opbergbakken. De bijbehorende deksels van de bakjes kun je bewaren in een deksel opberger. Zo houd je eenvoudig alle bakjes en deksels netjes bij elkaar en voorkom je losse rommel in je kastjes.

Hoek keukenkastjes
In hoek keukenkastjes is het extra belangrijk dat je goed overzicht hebt in alle spullen. We maken hier dus sowieso gebruik van gelabelde opbergers en zetten alle losse spullen per categorie in een opberger. Het is makkelijker om een opberger in z'n geheel de kast uit te trekken dan dat je losse spullen aan de kant moet schuiven om te zien waar je wat hebt opgeborgen. Spullen die je minder vaak gebruikt kun je het beste in de verste hoeken bewaren. Ook kun je hier gebruik maken van draaiplateaus. Een lijstje van opbergers die hier handig zijn:

Diepe lades
Voor diepe en wat hogere lades gebruiken wij lange standaard opbergers in verschillende breedtes. Zo kun je meerdere opbergers naast elkaar plaatsen om het maximale uit jouw lades te halen. Je kunt zo eenvoudig de lades per categorie indelen. Ook maken we gebruik van speciale lade organizers in diverse formaten. Dit zijn de opbergers die je moet hebben voor diepe lades:

Je kunt jouw lade natuurlijk ook in vakken verdelen door middel van lade verdelers. Zo kun je zelf eenvoudig zones creëren in je lade.

TIP: Heb je veel drinkbekers? Bewaar ze dan in een kleine lange opberger. Zo kun je alle bekers achter elkaar bewaren zonder dat ze omvallen. Wil je de bekers liever stapelen? Dan kun je de flessen opberger gebruiken. Wil je ook graag de broodtrommels netjes opruimen? Zet dan een standaard lange opbergbox naast de kleine opberger of flessen opberger en plaats je broodtrommels in de opbergbox. Zo creëer je een dedicated zone voor jouw ochtend routine!

Ondiepe lades
Voor ondiepe lades gebruiken wij ondiepe lade organizers in verschillende formaten. Ook nu kun je meerdere organizers naast elkaar plaatsen om het maximale uit jouw lade te halen. Door gebruik te maken van lade organizers voorkom je dat je rommellades in stand houdt. Dit zijn de organizers die je moet hebben voor ondiepe lades:

TIP: Bewaar jouw diepvries of boterhamzakjes in een tissuehouder. Staat veel gezelliger en het is ook handiger om een los zakje uit de houder te trekken dan van een rol af te halen!

P.S. twijfel je over welke producten geschikt zijn voor in jouw keuken? Je kunt ons altijd een Whatsappje sturen of een DM via Instagram. We helpen je graag op weg! 

Stap 4: Inruimen maar!
We zijn er bijna. Je hebt nu al je spullen gesorteerd, gecategoriseerd, afscheid genomen van dingen die je niet langer gebruikt, bedacht welke indeling voor jou het beste werkt en een overzicht gemaakt van de organizing producten die jij nodig hebt. Dan rest ons nog maar één ding en dat is eigenlijk het allerleukste om te doen: het inruimen van alle spullen!

Los van alle praktische zaken kan het natuurlijk zo zijn dat je gewoon écht te weinig opbergruimte hebt in je keuken. Probeer dan om je aanrecht opgeruimd te houden, maar tegelijkertijd ook leuk aan te kleden. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vaas of pot waar je jouw keukengerei in kunt opbergen. Of maak hoekjes voor jouw ochtend routine spullen. Creëer een koffie of thee hoekje met jouw allermooiste mokken of investeer in een mooi houten blok en plaats hier jouw kruiden en sauzen op  die je dagelijks gebruikt. Zo kun je sommige spullen ook een esthetische betekenis geven! Ben je benieuwd hoe wij dit doen? We zullen hier binnenkort een video over delen! Wil je niks missen? Volg ons dan via Instagram

 

Tot slot
Zet een fijne playlist aan, gooi de ramen open voor wat frisse lucht en ga ervoor, you got this!

Liefs, Valina