Weet je niet waar je moet beginnen met het opruimen van jouw badkamer? Deze 10 tips gaan je helpen!

Zoals ik wel vaker zeg betekent een opgeruimd huis ook een opgeruimd hoofd. Dit geldt zeker voor de plek waar je jouw dag begint: de badkamer!

Vooral in de badkamer wil je tot rust komen en even een momentje voor jezelf kunnen pakken. Maar wat als je jouw lades en kasten opentrekt en elke keer weer paniek voelt opkomen door de rommel die je daar aantreft? Waar en vooral hoe begin je dan met opruimen? Ik ga je op weg helpen met deze 10 tips!

Tip #1. Haal alle spullen uit alle kasten en lades zodat je in één oogopslag al jouw producten kunt zien.
Het opruim-proces begint altijd met het creëren van overzicht! Dit doe je door letterlijk alle spullen uit jouw lades en kasten te halen. Als je al jouw spullen naast elkaar hebt staan op een tafel of op de grond dan zie je pas hoe veel spullen je gaandeweg hebt verzameld. Op de vraag of je dan ook echt alle spullen nodig hebt kom ik in de volgende stappen terug.

Tip #2. Deel alle spullen op in categorieën voor nog meer overzicht. 
Nu je al jouw spullen voor je hebt liggen is het makkelijker om categorieën te maken. Je kunt de categorieën natuurlijk ook even opschrijven zodat het makkelijker wordt om alle spullen in te delen. Ik krijg vaak de vraag welke categorieën ik gebruik. Er zijn meerdere opties mogelijk.

Zo kun je bijvoorbeeld categoriseren op basis van jouw routine: je ochtend- en avondritueel. Maar je kunt ook categoriseren op basis van eigenschappen van een product zoals type verzorging of grootte van de producten.

Welke categorieën je het beste kunt gebruiken hangt er helemaal vanaf waar jij je het prettigste bij voelt. Uiteindelijk gaat het er om dat jij straks weer sneller je spullen terug vindt, maar ook dat je jouw badkamer makkelijker netjes kunt houden!

EXTRA TIP: Gebruik categorieën zoals gezichtsverzorging, lichaamsverzorging, haarverzorging, voorraad, scheerspullen, make-up, handdoeken en washandjes. Vergeet alle kleine spulletjes zoals haarelastiekjes, nagelschaartjes en tandenstokers niet!

Tip #3. Maak stapels van spullen die je wilt bewaren, doneren of weggooien. 
Nu je alle spullen hebt ingedeeld naar categorieën is het tijd om te kijken of je ook daadwerkelijk alle spullen wilt behouden. Ik maak altijd drie stapels: bewaren, doneren, weggooien. Vergeet niet naar de houdbaarheidsdata te kijken want cremes hebben ook een houdbaarheidsdatum! Meestal staat bij cremes en make-up producten in de dop of onder op de producten aangegeven hoe veel maanden het product houdbaar is na opening. Bijvoorbeeld 12 maanden.

EXTRA TIP: Kom je spullen tegen die niet per se in de badkamer thuis horen, bewaar ze daar dan ook niet!

Tip #4. Investeer in organizers voor alle kasten met planken en alle lades.
Heb je eenmaal duidelijk welke spullen je wilt behouden? Dan dan wil je deze natuurlijk ook weer een fijne plek in jouw badkamer geven. Je kunt jouw spullen nu direct terugzetten in de kasten en lades, maar om het overzicht te behouden adviseer ik je om te investeren in organizers. 

Voor het gemak heb ik hieronder een shoppinglist aangemaakt zodat je direct aan de slag kunt gaan. Ik wil je adviseren om voorafgaand aan het indelen van de gemaakte categorieën eerst even te kijken hoe je zoveel mogelijk opbergers in jouw lades of kasten kunt plaatsen zodat je de maximale ruimte kunt benutten.

Kasten en diepe lades

Ondiepe lades

Om nog meer categorieën in een opberger kwijt te kunnen kun je ook gebruik maken van inserts. Met een insert in een groot formaat kun je veel kleine spulletjes een vaste plek geven. Denk bijvoorbeeld aan een nagelknipper, pincet, scheermesje of een haarspeldje. De inserts zijn ook beschikbaar in een kleiner formaat

Voor het opbergen van producten voor jouw haarverzorging maken wij gebruik van de volgende opbergers:

Speciaal voor wattenschijfjes hebben we twee soorten organizers. Zo hebben we een wattenschijfjes houder van bamboo en een wattenschijfjes houder van kunststof

Tip #5. Maak alle kasten en lades eerst schoon voordat je de organizers een (nieuw) plekje in jouw ruimte gaat geven.
Voordat je de organizers met alle op categorie gesorteerde spullen terugplaatst in de kasten en lades is er eerst nog een ander belangrijk taakje: een grote schoonmaak! Neem alles af met een vochtige doek en droog goed na zodat je straks extra kunt genieten van jouw opgeruimde badkamer.

EXTRA TIP: Door gebruik te maken van opbergers maak je het jezelf ook makkelijker om je kasten en lades schoon te houden. Zo trek je een opberger vol spullen gemakkelijker in z'n geheel uit de kast dan dat je alle spullen één voor één uit de kast haalt. 

Tip #6. Speel met de indeling van jouw ruimte en kijk bij welke indeling jij je het meest prettig voelt.
Een goede indeling werkt voor iedereen anders. Zo kan het jou bijvoorbeeld helpen om spullen in het zicht te bewaren waar jij het meest blij mee bent zoals een bijzonder parfum of fijne dagcrème. Maar het zoveel mogelijk "wegstoppen" van spullen is natuurlijk ook een optie!

Tip #7. Als je de indeling hebt bepaald kun je alle organizers per categorie met spullen gaan vullen.
Nu begint het leuke werk, want deze stap is eigenlijk de bekroning op je werk. Zodra je alle spullen op categorie in opbergers stopt heb je gelijk al veel meer overzicht!

Tip #8. Label jouw organizers voor nog meer structuur!
Om nóg meer overzicht te creëren kun je het beste al jouw opbergers labelen. Zo weet je zeker dat je nooit meer vergeet welke categorieën je waar hebt opgeborgen.

EXTRA TIP: Het labelen van de organizers zorgt er ook voor dat de rest van het gezin makkelijker meegaat in jouw gecreëerde structuur.

Tip #9. Denk eraan dat je jouw handdoeken het beste kunt oprollen om ruimte te besparen!
Wist je al dat je met het oprollen van handdoeken meer ruimte creëert dan wanneer je jouw handdoeken opvouwt? En opgerolde handdoeken staat ook nog eens leuk! Dit doet mij altijd een beetje denken aan een spa.

Tip #10. Maak jouw badkamer af met leuke accessoires.
De finishing touch zoals een fijne geur kaars of mooie handzeep maakt dat jouw badkamer helemaal eigen is. Maar onthoud, less is more!

Tot slot
Zet een fijne playlist aan, gooi de ramen open voor wat frisse lucht en ga ervoor, you got this!

Liefs, Valina