Aha: zo maak je van de koelkast je eigen mini-winkel

Keep your fridge cool, clean and comfy

Hoewel we vaak de koelkast indelen op de automatische piloot, denk aan: de groente in je groentelade, de eitjes in het eierrekje en een pak melk in de deur van de koelkast, wil dat niet altijd zeggen dat dit ook meteen de beste manier is. Ik leg je dan ook graag uit hoe je je koelkast het beste kunt indelen. Ook in dit geval geldt: overzicht is all.

Organiseer je koelkast 

Onder het mom van sharing is caring deel ik graag mijn persoonlijke tips met jou. Want ik weet zeker dat we samen van jouw koelkast een feestje kunnen maken! Ben je er klaar voor? Dit zijn ze, dé vier tips om je koelkast op een eenvoudige en leuke manier in te delen.

#1 Juiste temperatuur
Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk bacteriën groeien, kun je de temperatuur in je koelkast het beste instellen op 4 graden. Goed om te weten: ondanks een ingestelde temperatuur zullen er alsnog temperatuurverschillen zijn. Zo is het onder en achter in de koelkast altijd het koudst. Houd daar rekening mee tijdens het indelen van de koelkast.


#2 Alles eruit!
Zodra de koelkast op de juiste temperatuur staat kunnen alle spullen eruit. Handig als je je boodschappen direct sorteert op categorie: van vlees en vis tot groente en fruit, zuivel en broodbeleg. Vergeet vooral niet de houdbaarheidsdata te checken en gooi eten en drinken dat over datum is weg. En: nu de koelkast helemaal leeg is kun je maar beter van de gelegenheid gebruik maken om 'm grondig schoon te maken.

P.S. zet jij je boodschappen in de koelkast en kijk je er niet meer naar om tot je ze nodig hebt? I feel you. Op deze manier wordt alleen nog wel eens vergeten dat iets (bijna) over de datum is. Waardoor eten, wie weet zelfs onaangeraakt, in de prullenbak belandt. Volgens het Voedingscentrum verspillen Nederlandse huishoudens gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar aan vast voedsel. Zonde! Mijn oplossing? Producten labelen. Doe dit met een gekleurde sticker. Rood staat bijvoorbeeld voor houdbaar tot maandag. Zó zie je in een oogwenk voor wanneer je dat fruit moet opeten. Oh en fruit houd je nog langer vers in een opbergbox voor fruit!


#3 Zeg ‘ja’ tegen opbergboxen
Ik hoor je denken, opbergboxen voor je koelkast… Juist voor je koelkast! Met de koelkast opbergbox mét verdeelvakken van The Home Edit haal jij het meeste uit de ruimte die jouw koelkast te bieden heeft. En dat wil je! Een kleine opbergbox is ideaal om alle losse items zoals sauzen in op te bergen, zo heb je nooit meer rondslingerende producten in jouw koelkast. De transparante opbergbox zorgt ervoor dat de inhoud altijd zichtbaar is en dus gemakkelijk is terug te vinden. Wil je nog net een stapje verder gaan in het creëren van overzicht? Label dan jouw opbergboxen met de speciale koelkast labels. Bonus? De opbergers zijn daarnaast ook stapelbaar om de beschikbare ruimte volledig te kunnen benutten. 

#4 Kies de juiste plek voor je boodschappen 
Om ervoor te zorgen dat je producten lang houdbaar blijven is het raadzaam om rekening te houden met de juiste plek(ken) voor je boodschappen. Rauwe producten, zoals: vlees en vis kun je bijvoorbeeld het beste onderin de koelkast bewaren. Op deze plek liggen ze namelijk veilig en blijven ze zeker tot de houdbaarheidsdatum goed. Er is natuurlijk een groentelade voor een reden, maar deze lade is niet voor de meeste soorten groenten een veilige opbergplek. Sla, andere bladgroenten en fruit mogen in de groentelade… maar komkommers, paprika’s en bananen kun je beter niet in de koelkast bewaren.

Heb je geen groentelade? Of zit deze altijd te vol? Dan biedt de opbergbox voor groente een ideale oplossing. Je kunt ook lades creëren door je koelkast in te richten met opbergboxen met geïntegreerde lades.

Wat betreft zuivel, achter in de koelkast is het iets kouder. Een prima plek om melk, yoghurt en/of kwark te bewaren in jouw opbergbox. Je pak melk in de koelkast kun je dus beter verzetten. Frisdrank en biertjes kun je wél prima in de deur bewaren.

Last but not least, broodbeleg zoals kaas en boter blijven het lekkerst als je ze op de bovenste plank (of de plank daaronder) bewaard. Ook eieren kun je het beste hier stallen in de opbergbox voor eieren.

Tot slot: heb je grote boodschappen gedaan? Herorganiseer je mini-winkel, maak er tijd voor!


Wist je dat
Het middengedeelte van de koelkast niet te koud en niet te warm is? Dit is dé plek voor kliekjes. Zorg ervoor dat de kliekjes goed zijn afgekoeld, voordat je ze in de koelkast legt. Het midden van jouw koelkast leent zich ook perfect voor jouw HelloFresh boxen. Je kunt jouw maaltijd pakketten ook eenvoudig per dag in een aparte opbergbox bewaren. Zo houd je jouw koelkast overzichtelijk en praktisch. 

Voor het gemak heb ik een shoppinglist voor jou gemaakt zodat je precies weet welke producten geschikt zijn voor gebruik in de koelkast:

Ik hoop dat ik je met mijn tips heb laten zien dat écht elke koelkast om getoverd kan worden tot een mini-winkel! Laat je mij jouw resultaat zien? Ik ben benieuwd!

Liefs, Valina