Je kledingkast opruimen: zó doe je dat

Een netjes opgeruimde kledingkast is binnen handbereik!

Er is niets fijner dan 's ochtends wakker worden en in de drukke ochtendroutine rust te vinden bij je opgeruimde kledingkast. Geen stress meer over waar je dat ene jurkje hebt gelaten. Je aankleden is vanaf nu een feestje! Een opgeruimde kledingkast is niet alleen heel erg fijn voor de rust in jouw hoofd, maar is ook duurzaam. Met een opgeruimde kledingkast heb je weer overzicht in al jouw kledingstukken, tassen, schoenen en accessoires. Zo grijp je niet alleen mis, maar koop je kleding ook niet meer onnodig dubbel. Weet je niet waar je moet beginnen? En hoe je jouw kleding netjes kunt opbergen? Lees dan vooral verder want ik geef jou mijn belangrijkste tips & tricks!

Neem je tijd. Het hoeft écht niet in één dag!
Voordat je begint met het opruimen van jouw kledingkast is het belangrijk om te weten dat je echt niet je hele kast in één dag hoeft op te ruimen. Neem je tijd voor deze klus en verspreid alle taken over meerdere dagen als dit beter voor jou werkt.

Begin bijvoorbeeld eerst met het sorteren en categoriseren van alle items en werk dan naar de detox van je kledingkast toe. Ga vervolgens aan de slag met het hanggedeelte van jouw kast en werk op een ander moment aan de spullen die je op de planken en in de lades opbergt. Bedenk welke producten je nog nodig hebt om jouw kast om te toveren tot een oase van rust zodat je deze kunt aanschaffen voordat je alle items weer terug gaat leggen of hangen in jouw kast. 

 

TIP: heb je lange items die op de grond hangen? Maak dan gebruik van een knijphanger en hang deze naast jouw gewone hanger om het kledingstuk van de grond te halen.

Welke organizing producten kun je gebruiken in jouw kledingkast?
Ik hoor je denken, maar welke producten heb ik dan nodig in mijn kledingkast? Hierbij een handig lijstje:

Hanggedeelte

  • Met dunne fluwelen hangers kun je shirts, jasjes, bloesjes en jurken ophangen. Door het fluweel op de hanger glijden jouw items er niet vanaf en kun je ook delicate stoffen goed ophangen in jouw kast. Ook zorgen dunne hangers ervoor dat je veel meer items naast elkaar kunt hangen. Soms bespaar je hiermee tot wel twee keer zoveel ruimte! 
  • De pantalon hanger is perfect voor het ophangen van broeken en pantalons. Door broeken op te hangen voorkom je dat ze gaan kreukelen.
  • Heb je veel rokken in jouw kast hangen? Maak dan gebruik van knijphangers.

Planken

  • Heb je veel (brede) planken en ben je het zat dat jouw stapeltjes aan shirts steeds omvallen? Maak dan gebruik van plank verdelers. Zo creëer je kleinere ruimtes op een plank en zorg je ervoor dat de stapeltjes aan kleding netjes rechtop blijven staan. 
  • Als je geen lades hebt kun je gebruik maken van opbergbakken die je op jouw planken kunt plaatsen. De multi opbergbox is geschikt voor verschillende doeleinden zoals het opbergen van sokken. 
  • Vergeet niet om jouw planken of opbergboxen te labelen zodat jouw kledingkast nóg overzichtelijker wordt. Ik label ALLES en maak daarbij zelfs onderscheid tussen enkelsokken, lange sokken of sportsokken. 

Lades

  • In (brede) lades kun je gebruik maken van de verstelbare lade verdelers. Met de lade verdelers kun je gemakkelijk een grote lade indelen in kleinere vakken. Handig voor het opbergen van verschillende categorieën aan kledingstukken zoals ondergoed en sokken! Hoe duidelijker de categorieën des te makkelijker te onderhouden.

 

Detox je kledingkast 
Nu je weet welke producten je nodig hebt kun je aan de slag met het detoxen van je kledingkast. Probeer bij het leeghalen van je kledingkast alle items alvast in categorieën neer te leggen. Zo houd je overzicht tijdens het detoxen! Maak bijvoorbeeld categorieën zoals jurken, truien, t-shirts, vestjes, hemdjes, rokken, broeken, sportkleding, ondergoed, sokken, tassen, accessoires, schoenen. Maak stapeltjes per categorie en maak aparte stapels voor items die je niet langer zelf wilt gebruiken. Denk aan: Sell, Toss, Donate! De allerbeste manier om ervoor te zorgen dat je kleding niet wordt weggegooid (en dus duurzaam), is natuurlijk door het te verkopen of doneren.

P.S. twijfel je over een kledingstuk? Vraag jezelf dan af of je het item langer dan een jaar geleden nog hebt gedragen. Of trek de outfit aan en vertrouw op je eerste gevoel!

 

De indeling: hangkleding versus vouwkleding
Je kledingkast valt of staat met de indeling. Grijp dit moment dan ook aan om ‘m in te delen zodat-ie voor jou werkt, ook als je (in de ochtend) haast hebt. Hoe? Door onderscheid te maken tussen hangkleding en vouwkleding. Ik kies het liefste voor het ophangen van kleding. Een voordeel is dat kleding op deze manier beter zichtbaar is en vaak sneller is opgeruimd dan wanneer je kleding opvouwt. Een nadeel is dat je door kleding op te hangen veel meer ruimte nodig hebt om al je kleding op te bergen. Of toch niet? Dunne fluwelen kledinghangers zorgen namelijk voor ruimtebesparing! Wat betreft het opvouwen van kleding zijn er diverse voordelen. Je houdt bijvoorbeeld elk kledingstuk in je handen, je trekt het materiaal strak en haalt zo eventuele kreukels uit de kleding. Benieuwd hoe ik kleding zo strak mogelijk opvouw? Check dan de tip hieronder!

TIP: maak gebruik van de File Fold Techniek waarbij je een item drie keer omvouwt in plaats van twee keer.

Het oog wilt ook wat. Zo creëer je een esthetisch mooie kledingkast!
Voordat je alle kledingstukken fanatiek gaat inruimen, zorg dat je de gehele kast zorgvuldig afneemt en stofvrij maakt. Dan kan de fun pas echt beginnen! Ook in de kledingkast is het op kleur en categorie sorteren van essentieel belang voor een rustige, overzichtelijke én esthetisch mooie kast. Maar met dit alleen ben je er natuurlijk nog niet. Gebruik matching kledinghangers waarmee het hanggedeelte van de kast zo efficiënt mogelijk ingedeeld kan worden. Dit staat ook nog eens mooi!

In de regel werk ik altijd met de kleuren van de kledingstukken van donker naar licht. Ik krijg geregeld de vraag waar je dan kledingstukken met print op gekleurde items hangt. Mijn antwoord: gekleurde kledingstukken hang ik voor de zwarte of witte kleding. Met deze techniek breng je de rust terug na alle kleurrijke items. Voor gekleurde items werk ik volgens de ROYGBIV methode, oftewel de kleuren van de regenboog: Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, Violet. Voor de lichtere tinten houd ik het volgende kleurenschema aan: Wit, Creme, Bruin, Lichtgrijs, Grijs, Lichtgroen, Groen, Blauw, Zwart. 

TIP: door in het hanggedeelte van jouw kast bij de bovenroede en onderroede hetzelfde kleurenschema aan te houden creëer je nog meer overzicht en rust. Je kunt bijvoorbeeld bovenin jouw bloesjes ophangen en onderin jouw broeken.

De opgevouwen kleding orden je per categorie, dus bijvoorbeeld alle shirts met korte mouwen komen bij elkaar te liggen. Binnen deze categorie orden je de kleding vervolgens ook op kleur, van donker naar licht. Heb je ruimtegebrek en kan je daardoor niet al jouw kledingstukken in je kledingkast kwijt? Maak dan extra categorieën per seizoen! Zo kun je bijvoorbeeld jouw winterkleding opbergen tijdens de zomer enzovoorts. Berg deze ook per categorie op zodat als je je kleding weer omruilt je niet te veel tijd kwijt bent met sorteren en organizen. Mijn advies is om dan te investeren in stofvrije opbergtassen van Ikea die je bijvoorbeeld op zolder kunt bewaren. 

 

Tot slot
Zet een fijne playlist aan, gooi de ramen open voor wat frisse lucht en ga ervoor, you got this!

Liefs, Valina